Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 Minihevosia, gotlanninruss, puoliverisiä, jyllanninhevonen, lehmiä ja pihakoiria

Makarlan Tallin asukkaat:

Toimintaa valvovat tanskalais-ruotsalaiset pihakoirat Heimdall ja Emil.

Eetu härkä ja hiehot Kielo ja Emmi kesälaitumellaEetu härkä ja hiehot Kielo ja Emmi kesälaitumella

Donna, minihevonen, tamma

Violet, minihevonen, tamma

Danny, Gotlanninruss, ruuna

Oky, Torinhevonen, ruuna 

Danita, Jyllanninhevonen, tamma

Hereford-härkä Eetu, Hereford-hieho Emmi, Lapinlehmähieho Kielo

 Farppe (Pharlap)Farppe (Pharlap)

 

Oky ja Linda maastoesteradallaOky ja Linda maastoesteradalla

HeimdallHeimdall

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Danita on raskasrakenteinen jyllanninhevonenDanita on raskasrakenteinen jyllanninhevonen

Emil on Heimdallin poika, joka vahtii hyvin valppaana tallin pihapiiriäEmil on Heimdallin poika, joka vahtii hyvin valppaana tallin pihapiiriäMinihevoset Violet ja Donna ovat täydellisiä ratsuja pienille lapsille ja kivoja hoidettavia heppakerhossaMinihevoset Violet ja Donna ovat täydellisiä ratsuja pienille lapsille ja kivoja hoidettavia heppakerhossa

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Pieni tarina Makarlan Tallista

Alla olevan kertomus on 2010 luvun alusta. Vinkapoju, Birk, Cindy ja Farppe ovat jo vihreimmillä laitumilla. 

HeimdallHeimdallMakarlan kylässä peltojen ympäröimän kukkulan päällä on talli, jossa asuu viisi hevosta. Tervetuloa Makarlan Tallille niin kerron sinulle lisää!

Tallin pihaan kulkee tie rinteessä olevien hevoslaitumien välistä. Vasemmalle jää valkoinen talo, jossa myös Heimdall asuu. Heimdall on Lindan koira, joka tuleekin aina innokkaana vastaanottamaan uudet vieraat. Vinkapoju kurkistaa tallin ikkunasta ulos ja hirnahtaa toiveikkaasti namupalan toivossa. Vinkapoju asuu ala tallissa Okyn ja Farppen kanssa. Tallin päätyovesta saavumme satulakamariin, jossa jokaisen hevosen suitset roikkuvat omassa naulassaan ja satuloilla on omat telineensä.  Kamari toimi myös hevosten kauravarastona. Hevoset syövät pääsääntöisesti kauraa, mutta ne saavat myös pellavarouhetta, soijarouhetta, mineraaleja ja vitamiineja heinän lisäksi. Kaura on varastoituna suuressa padassa, jonka vieressä on lappu. Lapussa on resepti hevosten ruokien tekemiseen.VinkapojuVinkapoju

Ala tallissa on neljä boksia/karsinaa. Talli on avara ja valoisa ja hevoset voivat kokoajan seurustella naapurinsa kanssa. Boksit on jo ehditty puhdistaa tältä päivältä. Tallissa on paljon hommia. Bokseista on joka päivä puhdistettava hevosenkakka ja pissa. Tässä työssä talikko ja kottikärryt ovat oiva väline.

Vinkapojun ovessa on kyltti jossa lukee Vinkapojun nimi ja syntymävuosi. Kyltissä lukee myös e. Säihkytär, joka tarkoittaa että Vinkapojun äidin (emän) nimi oli Säihkytär ja että i. (isä) oli Vinkaus, joka oli tunnettu ravihevonen. E.i. tarkoittaa emän isää ja Vinkapojun isoisä oli Toto. Vinkapoju on suomenhevonen. Vinkapojun esi-isät ovat olleet ahkeria työhevosia, jotka ovat tehneet sekä pelto- että metsätöitä. Suomenhevoset olivat myös sodissa ja palvelivat siellä tunnollisesti. Vinkapoju on todella kiltti ja nöyrä hevonen. Vinkapoju rakastaa ruokaa ja vedessä piehtaroimista.OkyOky

Oky on Virosta ja rodultaan torinhevonen. Oky on Lindan suosikki esteissä. Okyn laukka on ihanan lennokasta ja siinä tuntuu kuin olisi keinuhevosen päällä. Esteitä ylittäessä tuntuu siltä että Oky lentäisi.

PharlapPharlapPharlap eli Farppe on lauman johtaja. Kaikki hevoset arvostavat Farppea ja antavat Farppen tarhassakin valita sen heinäkasan jonka se haluaa. Farppen oikea nimi on Pharlap, erään maailmankuulun uusi-seelantilaisen laukkahevosen mukaan. Farppekin on aika nopea, ainakin se on nopea tekemään pukkeja ja tiputtamaan ratsastajansa jos se pelästyy jotain. Täytyy muistaa että hevonen on luonnossa saaliseläin ja se on tottunut pakenemaan, jos se tuntee että vaara uhkaa sitä. Farppe on tästä syystä kokeneiden ratsastajien ratsu. Farppe on todella  upea hevonen kun ratsastaja saa sen liikkumaan oikein hienosti kouluradalla tai kun Farppe ravailee vapaana laitumella liitävin askelin. Farppe on tallin isoin hevonen.

Makarlan Tallilla on ylätalli jossa asuu Cindy ja Birk sekä hiehot Emmi ja Kielo ja Eetu-härkä. Ylätalli on myös punaiseksi maalattu rakennus. Cinderella IV (Cindy)Cinderella IV (Cindy)

Cindy on poni, koska sen säkäkorkeus on alle 148 cm. Cindyn oikea nimi on Cinderella IV joka sopii todella hyvin tällaiselle prinsessahevoselle. Cindy on valkoinen väriltään ja todella kaunis. Cindy on jokaisen tytön unelmaponi. Cindy on tallin ainoa tyttöhevonen eli tamma. Muut Makarlan Tallin hevoset ovat ruunia (kastroitu ori). Cindy rakastaa esteitä ja vauhdikkaita maastolenkkejä.BirkBirk

Birk on Ruotsista niin kuin Heimdall-koirakin ja sen takia Linda suositteleekin, että näille kahdelle puhuttaisiin ruotsia. Birk on pohjoisruotsinhevonen, vankka ja tukeva rakenteeltaan. Birk, niin kuin Vinkapojukin, tykkää kaikkein eniten mennä ratsastajansa kanssa pitkiä maastolenkkejä ja etsiä uusia metsäpolkuja. Birk on kiltti ja rauhallinen, mutta jos otetaan esteet esille, niin silloin Birk innostuu ja vauhti voi olla kova.

 

Eetu, Emmi ja KieloEetu, Emmi ja KieloEmmi ja Kielo ovat hiehoja. Hieho on naaraspuolinen yli 8kk ikäinen nauta, joka vielä ei ole poikinut. Hieho muuttuu lehmäksi kun se on saanut ensimmäisen vasikkansa. Vasta sen jälkeen kun lehmä on vasikoinut sitä voi alkaa lypsää. Linda suunnitteleekin Kielosta tuottoisaa(?) lypsylehmää! Eetu oli ennen sonni, mutta nyt se on härkä! Härkä tarkoittaa että eläin on kuohittu sonni. 

Jokaisella hevosella on oma harjalaatikkonsa. Vinkapojulla on punainen harjalaatikko jossa on punaiset harjat. Ensin harjaamme Vinkapojun kauttaaltaan pitkin rauhallisin vedoin. On tärkeää että lika poistetaan ennen varusteiden päälle laittoa, ettei hevonen saa hankaumia. Vinkapoju rakastaa hyvää harjausta ja yleensä Vinkapoju pysyy nätisti paikallaan. Hevosta hoitaessa tulee silti varoa sitä, ettei hevonen vahingossa pääse astumaan hoitajan varpaiden päälle, koska se sattuu. Vinkapoju painaa kuitenkin noin 500 kg. Harjauksen jälkeen puhdistamme Vinkapojun kaviot kaviokoukulla. Linda hakee satulakamarista Vinkapojun satulan jossa on punainen satulahuopa ja asettaa sen rauhallisesti Vinkapojun selkään. Satulavyö pitää satulan tukevasti paikallaan. Suitsia laittaessa Linda lämmittää ensin kuolaimet lämpimän veden alla, jotta Vinkapojun on mukavampi ottaa kuolaimet suuhunsa. Linda laittaa ohjat valmiiksi Vinkapojun kaulalle. Hän auttaa kädellään kuolaimet Vinkapojun suuhun ja nostaa niskahihnan Vinkapojun korvien taakse. Turpahihna ja leukahihna suljetaan vielä soljella.

Vinkapoju on valmiina ratsastukseen. Nyt on sinun vuorosi nousta ratsaille!  

Kuvat Linda Langh

Vinkapojun innostuessa lujaan laukkaan, se usein myös vinkaisee ilosta!Vinkapojun innostuessa lujaan laukkaan, se usein myös vinkaisee ilosta!

 

 Birkillä on paksun harjansa alla pieni valkoinen tähti.Birkillä on paksun harjansa alla pieni valkoinen tähti.